Cara Membuat Kare Ayam ~ [Kuliner Indonesia Favorit]

Cara Membuat Kare Ayam ~ [Kuliner Indonesia Favorit]



Kari Ayam Sedap





Bahan bahan:

12 ketul ayam

2 biji kentang - potong 4

11/2 labu bawang besar saiz besar - hiris

6 ulas bawang putih - hiris

3 inci halia - hiris

1 asam keping

1 kotak santan kotak

Air secukupnya

10 sudu besar rempah kari Babas - extra chilis

Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga

1 pelepah daun kari

Gula

Garam secukupnya





Cara cara:

Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bawang putih, bawang merah dan halia sehingga kekuningan.

Kemudian masukkan rempah kari dan kacau seketika sebelum dimasukkan air supaya rempah cair. Terus masak dengan menggunakan api perlahan sambil terus dikacau sehingga rempah sedikit garing dan terbit minyak. Kemudian masukkan daun kari dan kentang.


Selanjutnya masukkan pula ayam dan masak sehingga ayam kecut sebelum tambah sedikit lagi air dan biarkan mendidih.
 
Masukkan pula santan. Terus masak dengan api perlahan. Setelah kentang empuk, masukkan asam keping, gula dan garam. Renihkan sehingga pecah minyak. Sesuaikan kepekatan kuah yang disukai. Jika terlebih pekat, tambah air panas dan masak lagi.





Comments

Popular Posts